Resultaten enquête: omvang, aard en gevolgen van geweldsincidenten

Hulpverleners werkzaam in de psychiatrie zijn regelmatig het slachtoffer van geweld. De gevolgen van dit geweld kunnen zeer ernstig zijn. Meer dan een derde van de respondenten in dit onderzoek had na een incident fysiek letsel en ruim een kwart kampt met psychische klachten. Eén op de zeven slachtoffers had meer dan een maand nodig om volledig te herstellen van de gevolgen van het incident of kampt met blijvend letsel.

Omvang slachtofferschap
Hulpverleners werkzaam in de psychiatrie zijn regelmatig slachtoffer van geweld. Van de 1534 hulpverleners  die de enquête invulden is 67 % de afgelopen vijf jaar één of meerdere keren het slachtoffer geworden van (de dreiging met) fysiek geweld of brandstichting, veroorzaakt door een patiënt. De hulpverleners rapporteerden in totaal 2648 incidenten, wat neerkomt op gemiddeld 1,7 incident per respondent.

Aard incidenten
De gerapporteerde incidenten lopen zeer uiteen qua inhoud en ernst. Respondenten konden meerdere antwoorden geven betreffende de aard van het geweld. In 1580 van de 2648 incidenten ging het daadwerkelijk om fysiek geweld. Het meest (889 keer) werd er geslagen, gestompt of geschopt. Maar er waren ook pogingen tot wurging (91 keer) en in 11 gevallen is er gestoken met een wapen of ander voorwerp. Alle soorten geweld en de bijbehorende cijfers zijn terug te vinden in Factsheet 1.

Letsel slachtoffers
Bijna de helft van de incidenten leidde tot fysiek letsel of psychische schade bij het slachtoffer. Het ging meestal om blauwe plekken, kneuzingen en schaafwonden. Maar bijvoorbeeld ook bijtwonden, botbreuken en brandwonden werden gerapporteerd. In 38,6 % van de gevallen ging het om fysiek letsel. In 26,7 % van de gevallen was er (ook) sprake van psychische schade. Daarbij kwamen angst- en paniekklachten (307 keer) het meest voor. Bekijk alle cijfers omtrent letsel bij slachtoffers.

Herstel slachtoffers
De meerderheid van de slachtoffers met letsel (57,1 %) had tijd nodig om hiervan te herstellen. Eén op de zeven slachtoffers had meer dan een maand nodig om volledig te herstellen van de gevolgen van het incident of kampt met blijvend letsel.

Bekijk alle cijfers omtrent de omgang, aard en gevolgen van geweldsincidenten in Factsheet 1

Bekijk de redenen waarom slachtoffers van geweld in de psychiatrie wel of geen aangifte doen
Bekijk wat de strafrechtelijke reactie was na aangifte